Jaarlijkse huurverhoging

Jaarlijks wordt de huurprijs verhoogd, meestal per 1 juli van ieder jaar. De hoogte van de huurprijsverhoging is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder de afspraken in de huurovereenkomst en de algemene huurwetgeving. Welke hoogte voor jou van toepassing is en hoe deze berekend wordt vind je (indien van toepassing) in de door ons verstuurde brief inzake de huurprijsverhoging.

Huurverhoging 2021

Hoe werkt een inkomensafhankelijke huurverhoging?

Sinds 2013 mogen verhuurders van de zogenoemde gereguleerde huurovereenkomsten de inkomensafhankelijke huurverhoging toepassen. Er is sprake van een gereguleerde huurovereenkomst indien bij aanvang van de huurperiode de huurprijs onder de op dat moment geldende liberalisatiegrens lag.

Voor 2021 geldt dat de huur van gereguleerde woningen niet wordt verhoogd. Er vindt dus ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging plaats.

Wat is de verhoging voor geliberaliseerde huurcontracten (vrije sector woningen)?

Voor geliberaliseerde huurovereenkomsten is in 2021 ook een maximum aan de huurverhoging gesteld:

Voor woningen in de vrije sector (geliberaliseerde huurovereenkomsten) wordt de jaarlijkse huurverhoging de komende 3 jaar wettelijk beperkt tot inflatie plus 1%, voor 2021 is dat maximaal 2,4%.

Bezwaar maken

Huurders in de vrije sector krijgen in 2021 voor het eerst de mogelijkheid om geschillen over de huurverhoging voor te leggen aan de Huurcommissie. Dat geldt voor de jaarlijkse huurverhoging maar ook voor de huurverhoging wegens renovatie/verduurzaming.

Meer informatie over de inkomensafhankelijke huurverhoging is na te lezen op de website van de Rijksoverheid of de Huurcommissie.

Kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen (FAQ) voor meer informatie inzake de huurverhoging.